Alex Corneschi, campion național de maraton cu gândul la JO Tokyo

Alex Corneschi, campion național de maraton cu gândul la JO Tokyo

Alexandru Corneschi, ambasador SportGuru Timisoara 21k, a fost campion național de maraton la doar 20 de ani, după opt ani de muncă, după opt ani în care a tocit nici el nu mai știe câte zeci-sute de perechi de ”adidași”.

 

La 12 ani a început sportul. În clasa a 4-a. Prima pereche de pantofi de sport a primit-o cadou de la mătușa lui, erau niște Reebook. Pasiunea pentru mișcare/sport nu s-a pierdut și, la finalul ”generalei”, s-a prezentat la Liceul Sportiv, gata să se facă fotbalist. A avut norocul, sau ghinionul, să asiste la un antrenament al fotbaliștilor care deja erau la școală și, pentru că i s-a părut că fiecare jucător trăgea doar pentru el, nu formau deloc o echipă, atunci s-a decis să facă atletism.

La prima competiţie importantă din cariera sa, Alex a reuşit să cucerească medalia de aur. Era campionatul naţional de juniori III, iar echipa liceului sportiv din care făcea parte şi Alexandru s-a clasat pe primul loc. Au urmat ani în care atletul botoşănean a cucerit multe alte medalii, iar cu timpul s-a și specializat pe distanțe lungi. În 2012, la doar 20 de ani, a devenit campion național de maraton. Asta chiar dacă preferă cel mai mult cursele de 10 kilometri și de semimaraton. ”Cel mai mult îmi place să fug pe asfalt, chiar dacă este la deal sau la vale”, ne-a spus Alex. Chiar și așa a alergat și o cursă de 55 de kilometri, distanță pe care a parcurs-o în 3 ore, 58 de minute și 26 de secunde. S-a oprit mai serios din alergat, din antrenamente, doar o singură dată, a stat pe ”bară” pentru o lună și jumătate din cauza unei tendinite rotuliene.

Alexandru Corneschi este acum în ”urmărirea” unui loc în lotul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut sportivul din Botoșani terminând toate cursele de la Campionatele Naționale pe podium. A fost campion național la 5.000 de metri, vicecampion la 10.000 de metri și medaliat cu bronz la Campionatul Național de Semimaraton. Pentru a ”ataca” JO, anul acesta l-a început cu un cantonament în care și-a bătut toate recordurile de distanță, alergând în ianuarie 735 de kilometri, iar în februarie 655 de kilometri.

Îi place de multiplul campion olimpic și mondial, britanicul Mo Farah, îi place să alerge pentru că fuga îi oferă libertate și fanii săi cei mai înfocați sunt mama, tatăl și prietena lui, Irina Froicu. ”Aleargă și pentru mine!” este un îndemn pe care Alex îl aude des, adresat de tatăl său, Ioan Pavel Corneschi, care este de mai multi ani prizonierul unui scaun cu rotile. ”Este o doză de forță în plus”, spune Alex.

Recorduri personale

  • 5.000m – 14.30:02
  • 10.000m – 30.24:08
  • Semi – 67.00
  • Maraton – 2.33.14
No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.